Mimari Bir Başyapıt: Casa Mila

 Mimari Bir Başyapıt: Casa Mila

 

Mimarlığın baş yapıtlarından birisi olan Casa Mila 1906 ve 1912 yılları arasında Antoni Gaudi tarafından, iş adamı Pere Mila  Camps ve eşi Roser Segimon  Artells için inşa edilir. Kayadan oyulmuş izlenimi veren doğal taş cephesi nedeni ile La Pedrera: Taş Ocağı olarak da adlandırılır.Casa Mila binası, daire ve ofislerden oluşan bir rezidans olarak tasarlamıştır ve Barselona’daki Modernist yapılar içinde daire daire satılmak üzere projelenen ilk örnektir.

Ressamlara ilham kaynağı veren olan bu yapı Salvador Dali tarafından “Yukarıda çay içmek şöyle dursun, çaya giderken alınan keyif muhteşem” olarak tabir edilmiştir.

Birbirinden farklı kat planları, geniş pencereler ve iç avlular sayesinde aydınlık iç mekanları, özel balkon ferforjeleri, heykel bacaları ve farklı yüksekliklerde kemerlerden oluşan çatı konstrüksiyonuyla büyüleyici bir şaheser.

Casa Mila taş, tuğla ve metal kirişlerden oluşan bir yapıya sahiptir. Bu kirişler ön cepheyi yük taşıma işlevlerinden kurtarırken ışık ve havanın girebileceği geniş açıklıklara izin verir.

Cephe üst kısmından alt kısma, bir taraftan diğer tarafa, önden arkaya doğru dalgalanırken aynı şey çatı katlarında ve teras çatılarda ve hatta odalardaki duvarlarda da görülür.

Yapıda renklerin ahenk içinde kullanımı dikkati çekmektedir.

Gaudi, heykel boyutlarında şaşırtıcı bacalar, havalandırma yapıları ve merdiven çıkışlarının göze çarptığı bir çatı inşa etmiştir.