Hezarfen Ãœstat Necmeddin Okyay
Hat, ebru ve kitap sanatları üstadı Necmeddin Okyay, 28 Ocak 1883’te Üsküdar’ın Toygartepe semtinde dünyaya geldi. Babası, Üsküdar Mahkeme-i Şer‘iyye başkâtibi ve Yeni Vâlide Camii imam-hatibi Abdünnebî Efendi, annesi Binnaz Hanım’dır.
Hasan Talat Bey’den rik‘a, divanî, celî divanî yazılarını rüşdiye seviyesinde meşkederek icâzet aldı. Hasan Talat Bey, 1902 yılında onu Nuruosmaniye Medresesi’ndeki Hacı Ârif Efendi’nin derslerine devam etmesini sağladı.
Mehmed Necmeddin Okyay’ın Celi Talik LevhaÂ
1903 yılında Sultantepe’deki Özbekler Tekkesi şeyhi Edhem Efendi’ye devam ederek ondan ebru sanatını, kâğıt boyama ve âharlama usullerini, biraz da ince marangozluÄŸu öğrendi.Â
 Mehmed Necmeddin Okyay’ın mâil ta’lik kıtası
        Necmeddin Hoca'nın ebrulu bir yazısı : Tevekkeitü al Allah
   Sultan Abdülaziz’in okçubaşısı Seyfeddin Bey’den kemankeşliği öğrendi.
Kaptanpaşa Camii imamı Ahmed Nazîf Efendi’den aşere ve takrîb, Çinili Camii imamı Nûri Efendi’den ilmiye icâzetnâmelerini aldı. 1907’de babası vefat edince Yeni Vâlide Camii’nin ikinci imamlığıkendisine intikal etti. Daha sonra tayin edildiği birinci imamlık ve hatiplik vazifelerini 1947 yılına kadar sürdürdü.
Okyay’ın koleksiyonunun büyük bölümü 1960 yılında Topkapı Sarayı Müzesine intikal etmiş, kalanların bir kısmı 1974’te Ziya Aydın’a geçmiş, metrûkâtı ise 1977’de Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile Türkpetrol Vakfı’nda toplanmıştır. Asıl mesleği imamlık olan Okyay, babasının da başimamlık yaptığı Üsküdar Yeni Valide Camii’nde 40 yıl imamlık yapmış ve cenaze namazı aynı camide 5 Ocak 1976’da vefatının ertesi günü kılınmıştır.