Çocuklar kaç yaşında telefon kullanmaya başlanmalı?

Psikolog Efsun Tatar, çocuklara 14 yaşından önce telefon alınmaması uyarısında bulunarak, "Sadece arama amaçlı kullanabileceği telefon alınması lazım" dedi.

Çocuklar kaç yaşında telefon kullanmaya başlanmalı?

Uzman Klinik Psikolog Efsun Tatar, teknolojinin vazgeçemeyeceğimiz şekilde hayatın içinde olduğunu söyleyerek, "Komple teknolojiye karşı çıkmak gibi bir şansımız yok. Çünkü teknolojinin gerçekten çok işlevsel olduğu alanlar var. O yüzden hayatımızda çok önemli bir yeri var; ama bu son zamanlarda birazcık ihtiyaçlarımızı karşılamanın dışına çıkmaya başladı."

"İnsanlar artık başka bir şeyler yapmaktansa örneğin arkadaşları ile zaman geçirmek yerine teknoloji ile zaman geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu durum teknolojiyi kullanmaktan ziyade ekran bağımlılığı dediğimiz telefon, tablet, bilgisayar ekranına sürekli bakma durumuna kaymaya başladı. Bu bağımlılık ya da teknolojinin hayatın bu kadar içinde olması her yaştan kişiyi etkilemeye başladı." dedi.

'ÇOCUKLARDA SINIR 14 YAŞ'
Ailelerin kendilerine sıklıkla "Çocuğuma kaç yaşında telefon almalıyım?" diye sorduklarını belirten Tatar, şöyle devam etti:

"Aslında bu soru 'Çocuğuma kaç yaşından önce telefon almamalıyız?' olmalı. Çocuklara belli bir yaştan önce telefon alınmamalı. Bu konuda farklı görüşler olsa da bazı görüşler sınırı 14 yaş olarak belirliyor. Biz de 14 yaş sınırına katılıyoruz ve 14 yaşından önce telefon alınmasını uygun bulmuyoruz. Ancak çocuk 13 yaşındadır ve okula gelip giderken toplu taşıma aracı kullanıyordur böyle bir durumda çocuğa telefon almak zorunda kalınabilir. Ama burada da bazı şeylere dikkat etmeli ve çocuğa akıllı telefon almamak gerekiyor. Sadece arama amaçlı kullanabileceği telefon alınması lazım.''

'ERKEN YAŞTA TELEFON KULLANIMI ZEKA BELİRTİSİ DEĞİL'
Ailelerin çocuklarını 5 yaşında internete girip oradan istediklerini izledikleri için 'zeki' olarak nitelendirmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Tatar, "Bu kesinlikle zeka göstergesi değil. Çünkü telefon ve tablet gibi elektronik aletler zihinsel geriliği olan kişilerin kullanabileceği şekilde tasarlanıyor. O yaşta çocuklar ailelerini taklit ederek ve izleyerek bile bu araçları kullanabilirler. O yüzden bu durum kesinlikle zeka göstergesi değildir. Sadece gördüğü bir davranışı öğrenir" diye konuştu.